Reabilitarea sectorul Ungheni-Cornești al traseului R1, subiect de discuții între Secretarul de Stat al MEI și Șeful direcției generale pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere

Secretarul de Stat al Ministrului Economiei și Infrastructurii, Alexandru Sonic, a avut o întrevedere cu șeful direcției generale pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere în cadrul Comisiei Europene (DG NEAR), Vassilis Maragos, transmite printr-un comunicat Ministerul Economiei și Infrastructurii.Subiectele discutate s-au axat, în mare parte, pe siguranța rutieră și dezvoltarea infrastructurii moderne, inclusiv investițiile legate de rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T).

Potrivit Secretarului de Stat, printre cele mai importante proiecte înregistrate în rețeaua TEN-T se numără reabilitarea drumului M3 – Chișinău-Cimișlia-Comrat-Giurgiulești, M2 – drumul de centură a municipiului Chișinău și R1 – Chișinău-Ungheni, și anume sectorul Ungheni-Cornești.

În total, peste 700 km de drum din Republica Moldova sunt incluși în rețeaua TEN-T, pentru a fi reabilitați și aduși la parametrii drumurilor expres.

Reprezentanții DG NEAR au apreciat deschiderea conducerii MEI privind modernizarea reală a infrastructurii, care vine să eficientizeze operațiunile transfrontaliere de transport pentru călători și pentru companiile din Uniunea Europeană.

Totodată, șeful DG NEAR, Vassilis Maragos, a declarat că, pe lângă scopul principal al rețelei transeuropene de transport, este primordial ca toate proiectele implementate de Republica Moldova să fie prietenoase cu mediul înconjurător, întrucât TEN-T își propune ca până în anul 2050 să reducă cu 60% emisiile provenite din sectorul transporturilor.

Sursa mai anunță că în anul 2011, Comisia Europeană a adoptat propunerea pentru a transforma mozaicul actual de drumuri, căi ferate, aeroporturi și canale europene într-o rețea unificată de transport. Luată în ansamblu, noua rețea de transport va oferi călătorii mai sigure, rapide și mai puțin aglomerate.

Amintim că „mega – proiectul” de rabilitarea a traseului național R1 Ungheni – Chișinău pe un segment de cca 100 km, a depășit de mai multe ori toate termenele inițiale. Periodic – oficialii promit un nou termen.

Citiți și: