Foto // Cum a fost marcată Ziua Independenței Republicii Moldova la Ungheni

Cu 28 de ani în urmă, la 27 august 1991, Parlamentul RSSM a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova față de Uniunea Sovietică

Documentul face referiri la „istoria milenară” și „statalitatea neântreruptă” a românilor de la est de Prut în spațiul istoric și etnic al etnogenezei acestora, consacră, pentru spațiul de la est de Prut, denumirile oficiale: limba română, popor român.Acest act fondator al Republicii Moldova din 27 august 1991 este marcat în fiece an ca Ziua Națională a Republicii Moldova sau Ziua Independenței.

Declarația a fost adoptată și semnată de 278 deputați în parlament la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010.

În municipiul Ungheni ca și pe întregul teritoriu controlat de autoritățile constituționale, autoritățile publice locale de nivelul I și II, serviciile desconcentrate și descentralizate au participat la un miting festiv și au depus flori la Troița Martirilor Neamului Românesc.

Totodată la eveniment a participat și Dna Ludmila Guzun, deputat ales pe circumscripția electorală nr. 16, dar și diplomați ai Ambasadei României în Republica Moldova, în persona dlui consul al Consulatului Ungheni, Excelența Sa Dl Petru Lițiu.

Astăzi, întreaga Ţară marchează 28 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova. Ziua Independenţei este sărbătoarea care inspiră în sufletele miilor de compatrioţi speranţele schimbării în bine a Republicii Moldova.

Noi suntem cei care putem contribui la dezvoltarea statului, putem face viaţa noastră mai frumoasă, şi trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru soarta ţării, să consolidăm instituţiile democratice şi să conlucrăm pentru bunăstarea poporului nostru.

Nu există probleme pe care, împreună, să nu le putem depăși. Nu există sfidări pe care, împreună, să nu le putem înfrunta. Nu există speranțe pe care, împreună, să nu le putem realiza!

Împreună putem contribui la îmbunătățirea nivelului de trai şi viitorului Moldovei.
Să ne trăiești Moldova! La mulți și fericiți ani, dragi concetățeni!”, a transmis primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros.Totodată, Primăria Municipiului Ungheni în comun cu Asociația „Unghenenii de Pretutindeni” organizează multe evenimente cu caracter cultural-educativ și un concert de zile mare.

27 august 2019 – Ziua Independenței Republicii Moldova față de Uniunea Sovietică

 • 09:00 – Miting și Depunere de flori dedicată Zilei Independenței la Troița Martirilor Neamului Românesc din municipiul Ungheni;
 • 10:30 – Competiție de Șah, Dame și Cicloturism:
 • 17:00 – Expoziția Meșterilor populari din municipiul și raionul Ungheni;
 • 17:30 – Concert dedicat Zilei Independenței Republicii Moldova față de Uniunea Sovietică prezentat de Colectivele Palatului de Cultură din Ungheni și Asamblul Folcloric din Iași „Floare de Bujor”. Totodată, vor evalua interpreții Nicolae Paliț, Silvia Zagoreanu, Veta Ghimpu-Munteanu, Alexandru Galiț, Mariana Filipovici, Andrei Balan și Vasile Lupu;
 • 18:00 – Zonă distractivă pentru copii;
 • 19:30 – Tombola „Reciclează și Câștigă”;
 • 20:00 – Cinema în aer liber în cadrul Parcului Central din municipiul Ungheni;
 • 23:00 – Hora de Sărbătoare.

Galerie Foto:

Imagen: 3

 • Descargar Imagen
 • Comentar Imagen
 • « Anterior
 • Siguiente »


 • One thought on “Foto // Cum a fost marcată Ziua Independenței Republicii Moldova la Ungheni

  %d blogeri au apreciat: