Reportaj TV8: Istoria lui Valentin din Cornești care vine la Chișinău pentru a vinde miez de nucă

Sezonul miezului de nucă este în toi. Oamenii ies în stradă și curăță nucile, pentru unii fiind unica sursă de venit. Reporterul TV8 a aflat poveștile impresionante ale acestor familii.La o intersecție de pe strada Dokuceav l-am întâlnit pe nea Valentin, care vine tocmai din Cornești, raionul Ungheni, pentru a vinde miez de nucă. Bărbatul a venit însoțit de băiatul său de 10 ani. Rămași doar în doi, după ce soția l-a părăsit, nea Valentin adună bani ca să-i cumpere fiului rechizite școlare.

Curăț ca să îmbrac copilul de școală. A rămas fără de mamă. Eu curăț, el vinde. Bate soarele, dar sunt nevoit să vin.

Dimineața la 7:00 am venit la Chișinău și vindem nuci. Oleacă am vândut, dar sper că până diseară o să-l gătesc”.

Nucile le strâng din nucul, care crește în mijlocul ogrăzii. Andrei îi ține mai mult de urât tatălui, care curăță nucile. Băiatul, însă, are grijă să pună atent miezul de nucă în pungi.

– Cumva încerci să atragi cumpărătorii? Nu le spun nimic, ei singuri vin și mă întreabă cât costă și eu le zic.

Și cam cât ai făcut? Vreo 50. Mai mult de 50. Ce vei cumpăra de banii aceștia?

O să-mi cumpăr de încălțat, de îmbrăcat, caiete, ghiozdan. Trec a patra. – Și îți place să înveți? Da”.

Principalul furnizor de energie electrică atenționează populația să respecte regulile de securitate atunci când strâng nucile de pe copacii din apropierea liniilor electrice sau a altor instalaţii electrice. Iar medicii recomandă evitarea colectării nucilor din zonele poluate, cum ar fi cele din apropierea traseelor naționale.


sursa: TV8.md