De ce este necesar un nou terminal de cereale în portul Giurgiulești sau în Ungheni

Vadim Brânzat, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că producătorii de cereale sunt acum obligați să-și vândă produsele la prețurile dictate de Transoil, care are un fel de monopol asupra exporturilor de cereale prin terminalul de cereale construit în portul Giurgiulești, transmite InfoMarket.mdPotrivit ministrului, dacă acest monopol este eliminat prin metode economice, atunci portul ar trebui să fie de stat și trebuie dezvoltat, atrăgând noi investitori serioși pentru construcția de noi terminale cerealiere si de alt tip, ceea ce necesită aproximativ 20 de milioane de euro.

În plus, el a amintit că Moldova are un port în Ungheni, unde ar fi posibilă și implementarea unor proiecte solide de investiții.

Anterior, președintele Igor Dodon a spus că Consiliul Suprem de Securitate va studia situația cu încercarea unor companii de a introduce un monopol asupra achiziționării de produse agricole, în special a cerealelor și de a dicta prețuri producătorilor.

El a menționat că această problemă a fost examinată, printre altele, la o ședință a Consiliului Suprem de Securitate.

Fermierii s-au plâns de monopolul achiziționării de produse agricole, în special, una dintre companii cumpără și exportă 80% din cereale și încearcă să dicteze prețuri producătorilor, oferind costuri reduse.

Trans-Oil Group este cel mai mare exportator de seminte de floarea soarelui și grâu din Moldova, cel mai mare producător de ulei vegetal și ulei vegetal rafinat in sticle cu o cotă de piață de 80% și 90%.

Grupul de companii TRANS-OIL este inclus în lista celor mai mari 20 de holdinguri agricole din bazinul Mării Negre și este cea mai mare companie agricolă din Moldova.

Grupul controlează 14 elevatoare, ceea ce reprezintă 85% din capacitatea totală de stocare din Moldova pentru semințe oleaginoase și semințe de cereale. De asemenea, grupul deține 2 rafinării moderne, cu o capacitate totală de procesare de 1,6 mii tone de floarea soarelui pe zi.

Infrastructura grupului de companii TRANS-OIL include 3 terminale moderne de transbordare la Giurgiulești și 2 terminale moderne de transbordare la Reni (Ucraina) cu o capacitate totală de transbordare de 2.400 mii tone.

Investitorul general și operatorul portului Giurgiulești este Danube Logistics.


Un comentariu la „De ce este necesar un nou terminal de cereale în portul Giurgiulești sau în Ungheni