Preotul și activistul Ghenadie Valuță, acuzat că a agățat cu un lanț un câine și la „târât” pe asfalt

Preotul, activistul și președintele asociației Pro-Ortodoxia Ghenadie Valuța, este acuzat de tratarea inuman, cruzime și torturarea animalelor. Acuzația vine urmare a unor poze publicate pe facebook prin care „fața bisericească” ar fi agățat de automobil cu un lanț un câine și la „târât” pe asfalt.
Imaginile cu incriminarea acuzațiilor au fost postat pe facebook de către Ira Marcu și distribuită masiv de către internauți. Autoarea imaginilor susține că totul s-a întâmplat la ieri, 21 iulie 2019

Potrivit articolului 222/1 din Cod penal, dacă oamenii legii se autosesizează și se demonstrează vinovăția, Ghenadie Văluță riscă de la 1 până la 3 ani de închisoare.

Articolul 222/1 Cod Penal – Cruzimea faţă de animale
(1) Tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor care a cauzat mutilarea ori moartea acestora
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 750 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de pînă la 1 an.
(2) Aceleaşi fapte săvîrşite:
a) în public sau în prezenţa minorilor;
b) de o persoană responsabilă de îngrijirea, protecţia şi bunăstarea animalelor, de dresarea sau de acordarea asistenţei medicale veterinare;
c) din motive sadice
se pedepsesc cu amendă în mărime de la 750 la 1350 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 la 3 ani.În timp ce gestul preotului a stârnit nemulțumirea mai multor internauți, Ghenadie Valuța spune că acest câine prezenta pericol pentru copii, motiv pentru care a decis să îl ia din localitate și să îl ducă la o fabrică de carne din apropiere, transmite Ziarul de Gardă

Forțele netradiționale fac trucări, la care pe urmă trebuie să mă justific. Nu prima dată, pentru siguranța copiilor, câinii care prezintă o amenințare, îi scoatem și îi ducem. Unii propun să îi otrăvim sau să îi împușcăm, dar este păcat. Noi îi scoatem și îi ducem la fabrica de mezeluri de lângă Bulboaca, iar paznicii le mai dau acolo niște oase. Cel puțin, i-am dus acolo și nu s-au mai întors înapoi”,  a declarat Ghenadie Valuța pentru ZdG.

Preotul susține că acest câine prezenta pericol pentru copii, pentru că avea obiceiul de a mușca de picioare. În aceste circumstanțe, au decis să îl scoată din localitate. L-au legat însă de mașină pentru ca să nu facă murdărie în interiorul automobilului și să nu îi muște și pe ei.

L-am legat de mașină, am pus-o într-a-ntâia, cu 20 km/h, și am pus semnalizarea. La moment dat, din spate, au început să semnalizeze niște mașini. M-am uitat și erau respctivii care m-au oprit, și cu agresivitate m-au atenționat de câine. Când m-am coborât, am văzut că la picioruș era însângerat. Câinele, în momentul semnalizării, s-a speriat și a început să frâneze cu lăbuțele, dar mașina îl trăgea și iată forța de frecare în momentul acesta i-a produs rana la pernuțele lăbuței”, povestește preotul.

Valuța a mai comunicat că nu a mai transportat câinele până la urmă la fabrica de mezeluri, acesta fiind luat de persoanele care l-au oprit.

Ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Anenii Noi a comunicat celor de la Zugo.md ce pedeapsă riscă „fața bisericească”:

Potrivit Corinei Repesciuc, în acest moment, preotul este cercetat contravențional. Astfel, conform art. 157, alin. 2, riscă să primească o amendă în valoare de maxim 1200 de lei. Ulterior, în procesul de cercetare a cazului, în conformitate cu ce vor stabili oamenii legii, va putea fi inițiată o faptă penală.

Totodată, redacția comunică și reacția preotului Ghenadie Valuța, pe pagina sa de Facebook.

„Spre regret, azi, omul Pro-European mai tare iubește animalele decât oamenii sau copiii… Mai degrabă un câine îl îngrijește, decât să nască un copil. Paradoxal, dar un copil să îl avortezi nu este o crimă la el, dar cu o pisică sau un câine – atâta milă… Desigur că ma refer nu în sens de nimicire a creației lui Dumnezeu, ci în sens valoric… ”, a scris acesta.

Amintim că preotul Ghenadie Valuța, s-a făcut cunoscut după mai multe incidente controversate, printre care „un selfie cu o femeie pe patul de moarte”