Singurul port fluvial din Moldova – Portul fluvial Ungheni, marchează astăzi 51 ani de la fondare

La 3 iulie 2019, singurul port fluvial de pe râul Prut și din Republica Moldova, operator al Portul de pasageri Giurgiulești – Î.S. „Portul Fluvial Ungheni”, împlinește 51 de ani de la fondare, noteză Blogul lui Marin Bodrug / bodrug.eu


Întreprinderii de Stat „Portul Fluvial Ungheni” a fost fondată în anul 1968.

Sursa mai comunică că la momentul actual, în Republica Moldova, sunt doar cîțiva agenți economici care prestează servicii din domeniul transportului naval pe plan intern și pe plan internațional.

Astfel, în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii sunt următoarele organizații din domeniul transportului naval:

  • Instituția Publică „Căpitănia portului Giurgiulești”;
  • Întreprinderea de Stat ”Portul Fluvial Ungheni”;
  • Întreprinderea de Stat ”Registrul Naval”;
  • Întreprinderea de Stat ”Bacul Molovata”.

Portul Fluvial Ungheni este amplasat pe râul Prut, în partea de nord a municipiului Ungheni și în imediata apropiere a locului unde urmează să fie construit noul pod rutier peste râul Prut, parte a Autostrăzii Ungheni – Iași – Târgu Mureș:

sursa foto: bodrug.eu

Totodată, Complex portuar Giurgiulești este compus din:

  • Portul de pasageri Giurgiulești, operatorul căruia este Întreprinderea de Stat ”Portul Fluvial Ungheni”;
  • Portul Internațional Liber Giurgiulești, operat de ÎCS ”Danube Logistics” SRL.

„În anul 2016, Ministerului Economiei și Infrastructurii propunea transmiterea, cu titlu gratuit un teren de 61 de hectare ale fondului silvic din regiunea satului Giurgiulești în gestiunea intreprinderii de stat „Portul Fluvial Ungheni” pentru proiectul de construcție a unui nou port la vărsarea Prutului în Dunăre, adică în imediata apropiere de Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG). La moment, nu se cunoaște nimic despre acesată inițiativă.”

În 2014, Portul Fluvial Ungheni avea în gestiune patru barje care transportă marfa pe râul Prut, prin Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Dea lungul anilor, Î.S. „Portul Fluvial Ungheni” a efectuat lucrări de extragere a substanţelor minerale utile (nisipalb) din bazinul râului Prut, care ulterior erau comercializat ca material de contrucție pe piața internă a Republicii Moldova.

Tot în 2014, Portul fluvial Ungheni a investit aproximativ 800 de mii de lei pentru a curăța albia râului Prut pe o lungime de 70 de kilometri, între Cahul și Cantemir, iar în 2015 navigația comercială urma să ajungă până la Ungheni. Din păcate, situația a rămas neschimbată și în 2019.

Barjele Portul Fluvial Ungheni surprinse în dreptul Palatului de Cultură din Municipiul Ungheni:
Aceași sursă mai informează că în anul 2018, ministrul economiei și infrastructurii de atunci, Chiril GABURICI, a adresat un mesaj de felicitare administrației și angajaților Întreprinderii de Stat „Portul Fluvial Ungheni:

Astăzi se împlinesc 50 de ani de la fondarea Întreprinderii de Stat „Portul Fluvial Ungheni”. A fost o perioadă de formare şi dezvoltare a întreprinderii, cu multiple încercări, speranțe şi realizări. Toate rezultatele obținute pe parcursul a 50 de ani au necesitat eforturi şi investiții importante. Succesele întreprinderii, dar şi îndeplinirea sarcinilor sunt asigurate de oamenii care lucrează acolo, de munca zilnică minuțioasă, de îndemânarea lor, precum şi de gradul mare de responsabilitate.

Din numele Ministerului Economiei și Infrastructurii și al meu personal, vă adresez sincere felicitări, însoțite de urări de sănătate și prosperitate cu prilejul aniversării a 50-a de la fondarea Î.S. „Portul Fluvial Ungheni”. Pentru devotamentul, profesionalismul şi contribuția deosebită adusă la dezvoltarea întreprinderii, în semn de recunoștință şi apreciere, adresăm mulțumirile noastre tuturor celor care, pe parcursul anilor, au pus umărul la formarea şi consolidarea ei, s-au implicat necondiționat în crearea unei imagini pozitive a instituției.

Vă doresc noi realizări pe plan profesional şi personal, curaj, încredere în forțele proprii, împlinirea tuturor aspirațiilor, bunăstare. Sunt convins că și în viitor activitatea Î.S. „Portul Fluvial Ungheni” va cunoaște noi realizări.

În acest an, Ministerul Economiei și Infrastructurii nu a emis nici un comunicat la acest subicet, cel puțin până la această oră.sursa: Blogul lui Marin Bodrug / bodrug.eu