Omida păroasă a buxusului – o nouă provocare pentru agricultorii din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași

Omida păroasă a buxusului (Cydalima perspectalis Walk) – O nouă provocare pentru agricultorii din regiunea Ungheni (raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași), informează printr-o circulară Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor a ANSA, cu raza de acoperire a raioanelor Ungheni și Nisporeni.Potrivit lui Sergiu Timofti, Șeful secție Controlul Protecției Plantelor Semințelor și a Materialului Săditor, Omida păroasă a buxusului iernează în stadiu de omizi, de obicei în vârsta 2 sau 3, situate între două frunze, protejate de fire mătăsoase, iar primăvara își continuă dezvoltarea. Adulții își fac apariția în lunile: mai/iunie și august la temperaturi de peste 15°C sub formă de fluturii. După împerechere, femelele depun ouă pe spatele frunzelor sau lujeri, în grupuri de 5-20 de bucăți, pe care le acoperă cu o substanță protectoare geletinoasă.

Stadiul de ou durează 30-40 zile. Larvele apărute la început au 1-2 mm lungime, iar în 4 săptămâni ajung la dimensiunea maximă de 35-40 mm. Larvele se hrănesc cu frunze, producând uneori chiar defolierea totală, conducând la uscarea și pierderea plantei. Devorează masiv din interiorul plantei spre exterior, iar acest mod face ca semnele atacului sa nu fie observate și intervenția să fie uneori tardivă. Larvele mici se hrănesc cu partea superioară a frunzei, iar larvele mari manâncă complet frunzele, ambele cazuri conducând la uscarea plantei.

Pentru a identifica prezența omizilor, se fac periodic controale la plante de buxus ( în special în partea din mijloc, la interior) în intervalul lunilor martie-octombrie .                                 

 Combatere. Măsurile de combatere trebuie să se facă imediat ce larvele hibernante îşi încep activitatea de hrănire în primăvară. La o defoliere slabă, o posibilitate de stimulare a refacerii frunzișului defoliat poate fi irigarea în perioada de vară, mai ales atunci când seceta se instalează împreună cu temperaturile foarte ridicate.

Insecticide chimice cum sunt cele pe bază :

  • Tiacloprid: Biscaya 240 OD,  Actual 480 SC, Floret 480 SC, K1 SC, Calypso SC 480 .
  • Lambda-cihalotrie:, Karate Zeon 5 CS, Braik, ME, Boxer 5 CS, Armor 350 SC.
  • Diflubenzuron: Dimilin 48 SC, Sumilin 25 WP, Herold, SC, Novaron 25 WP, Hytynol 25 WP
Pentru o mai bună aderență a soluției, se pot folosi adjuvanți.

Imagen: 3

  • Descargar Imagen
  • Comentar Imagen
  • « Anterior
  • Siguiente »
  • %d blogeri au apreciat: