O nouă provocare pentru agricultori: Ambrozia și Fluturele de scăieți

După  numărul sporit de zile ploioase, coduri galbene de vreme instabilă, vreme rea și grindină, agricultorii se confruntă cu noi probleme – Ambrozia și Fluturele de scăieți.

Fluturele de scăieți

„În ultimele zile pe teritoriul raioanelor Ungheni și Nisporeni se remarc afectarea în masă a unor specii ca: leguminoasele pentru boabe, soia, fasole, muștar, rapița, floarea soarelui de către fluturile de scăieți, un adunator polifag periculos, care atacă peste 300 specii de plante, informează printr-o circulară Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor din Ungheni, cu raza de acoperire și a raionului Nisporeni.Potrivit sursei „Dăunătorul este specific zonelor cu climat temperat și se dezvoltă pe sezon în 2-3 generații. Condițiile cu umiditate ridicate sunt favorabile pentru eclozarea ouălelor șii dezvoltarea în masă și rapidă a larvelor. Adultul prezintă un fluture de culoare brun-cenușie, aripile sunt de culoare galben închis, cu pete negre dispuse in rânduri relativ linear.

Pentru plante, dăunătoare este larva, o omidă cu numeroși spini de culoare neagră și galbenă. Poate ajunge până la 40 mm lungime. Omida consumă cantități mari de țesut și scheletează frunzele, lăsând planta doar cu nervurile principale.

Măsurile de combatere a dăunătorului constau în distrugerea florei spontane, ce reprezintă, gazdă și respectarea rotației culturilor și evitarea speciilor preferate către dăunător lângă masivele forestiere.

În cea ce privește combaterea pe cale chimică, sursa recomandă produsele de uz fitosanitar pe bazdă de:

  • lambda-cihalotrim – Karate Zeon 5 CS, Lamdex 5 EC;
  • deltametrin – Decis Expert 100 EC Marvel;
  • alfa-cipermetrin: Alphamax 100 EC, Bestseller 200 SC FAS, EC, FASTAC 100 EC.

Produsele de uz fitosanitar trebuie să fie omologate la culturile enumerate conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților.

Ambrozia

Ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui etc. şi este extrem de periuloasă pentru oameni. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

La depistarea buruienei este necesară suprimarea/eradicarea nemijlocită a plantei, prin:

  • Smulgerea din rădăcină sau tăierea repetată, cel puţin de trei ori, înainte de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului;
  • Eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat – praşila manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic;

Ambrosia poate fi controlată cu succes folosind şi erbicide.

  • Pentru terenurile necultivate, margini de drumuri, terasamente de cale ferată, o soluţie ar fi erbicidele totale, pe bază de glifosat sau cosirea, de preferat înaintea înfloririi, evitându-se astfel apariţia polenului răspunzător de alergii;
  • Substanţele la care este sensibilă această buruiană sunt preparatele pe bază de imazamox sau florocloridon, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor, permise pentru utilizare în Republica Moldova.Anterior, ANSA a atenționat că conform prevederilor art.35 alin.(1) lit.a) şi b) a Legii nr.228 din 23.09.2010 cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară, în procesul de cultivare a plantelor, persoanele fizice şi juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, sunt obligate să efectuieze cercetarea sistematică a semănăturilor şi a plantaţiilor, realizarea de măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariţiei şi diseminării organismelor dăunătoare.

Totodată, conform art.189 alin.2 al Codului Contravenţional al Republicii Moldova nr.218 din 24.10.2008, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod itenţionat de către deţinătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenţilor patogeni ai bolilor de plante şi a buruienilor, se sancţionează cu amendă de la 3 la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 24 la 48 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 48 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Circulara remisă de către Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor din Ungheni administrațiilor publice locale din Ungheni și Nisporeni: