Vasile Șoimaru, deputat în primul Parlament, declarat persona non grata în Ucraina

Economistul, conferențiarul universitar și deputatul în primul Parlament al Republicii Moldova, Vasile Șoimaru, originar din satul Cornova, raionul Ungheni, a fost declarat persona non grata de către autoritățile din Ucraina. Restricția de intrare în Ucraina este valabilă pentru perioada de trei ani.Despre acest lucru, a anunțat ungheneanul pagina sa de Facebook,.

Sâmbătă, 1 iunie, țineam calea spre Boianul românesc din Ucraina, cel cântat de Eminescu în vestita sa Doină. Am fost invitat de frații mei români-boinceni să particip, a doua zi, la sfințirea monumentului lui Iraclie Porumbescu, tatăl lui Ciprian Porumbescu, fost preot în acest sat. Nimeni și nimic nu mă putea opri să merg la Boianul meu drag pe care nu l-am văzut de la sărbătorile de iarnă-2019.

În jurul orei 19:00 am ajuns cu bine în vamă Moldo-Ucraineană, Criva-Mămăliga, unde spre bucuria mea nu există aglomerația de altă dată. 

Numai că în scurt timp mi-a căzut bucuria-n scârbă: polițista ucraineană de frontieră m-a anunțat că nu mi-i permisă trecerea frontierei pentru trei ani de zile, iar explicațiile mi le vor da organele competente dacă mă interesează… 

Mai pe scurt am ajuns să fiu declarat PERSONA NON GRATA, pentru prima dată în cei 17 ani, de când mă țin de pelerinaje prin întreaga românime din jurul României de azi: de la poalele Alpilor și Marea Adriatică până la poalele Caucazului și Cotul Donului, de la Carpații Nordici până în Pind, Gramoștea, Sudul Albaniei și Constantinopol,

Acum stau și mă gândesc: după această rușine de care am avut eu parte în vamă ucraineană Mămăliga a devenit oare țara vecină mai „SAMOSTIINAYA” și mai „NEZALEJNAIA” decât în perioadele de tristă faimă când au fost cedate rușinos cele trei regiuni, Crimeea, Donețkul și Luganskul?

Ajungând acasă și vizionând micul filmuleț-uriașa provocare numită “Războiul româno-ucrainean din 2022” (https://www.youtube.com/watch?v=Zq-w-DY8UbM)
mi-a devenit cu totul clar ce li se pregătește fraților noștri români din Ucraina, celor care mai luptă pentru limba lor maternă, pentru păstrarea școlilor în limba maternă, pentru învățământul românesc din Ucraina… Se pare că voi reveni la temă…

P.S. – Vă prezint mai jos două imagini-document: una fiind cea cu hotărârea de nepermitere a trecerii frontierei de stat a Ucrainei și a doua cu grivnele lor, pentru benzină, pe care, azi, le-am schimbat în lei moldovenești că nu se știe ce va fi peste trei ani cu mine sau cu grivna lor…”, a comunicat Vasile Șoimaru pe Facebook.


Actul prin care Vasile Șoimarul este informat despre decizie. Până la acest moment, nu se cunoaște motivul acestei decizii.