Judecătoria Bălți a emis mandat de arest pentru vameșii învinuiți de scheme de corupție în Vama Sculeni

Cinci persoane, trei vameși și doi intermediari, învinuite de procurorii anticorupție de organizarea unei scheme de iradiere din baza de date a mașinilor cu numere de înmatriculare străine, s-au ales cu mandate de arestare cu puțin timp de la expirarea termenului de 72 de ore de la reținere, informează Anticorupție.mdDeciziile au fost luate în dimineața de joi, 21 martie, de către Judecătoria Bălți, după ce Judecătoria Chișinău a refuzat miercuri seara să examineze demersurile procurorilor, pe motiv că nu ține de competența ei teritorială.

Sursa informează că în privința șefului de Direcție a Serviciului Vamal al Republicii Moldova, magistrații au admis parțial demersul procurorilor, aplicându-i acestuia arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Tot în arest la domiciliu, pe un termen de 30 de zile, au fost plasați și doi inspectori ai postului vamal Sculeni.

Cât privește cei doi intermediari implicați în schemă, ambi urmează să stea în arest preventiv câte 20 de zile.

Judecătoria Bălți s-a expus miercuri seara și în privința unui alt învinuit, un inspector vamal care la moment este internat în spital. Acestuia, ca și colegilor săi, i-a fost aplicat arestul la domiciliu.

Cei șase învinuiți au fost reținuți în dimineaţa zilei de luni, 18 martie, pentru că ar fi pretins sistematic sume de bani pentru a elimina sau a influenţa radierea din sistemul informaţional date cu privire la evidenţa automobilelor cu numere de înmatriculare străine.

Potrivit procurorilor, funcționarii vamali modificau informaţia din bazele de date cu privire la „intrarea” sau „ieşirea” din ţară a automobilelor cu numere străine.

Deşi, potrivit legii, maşinile cu numere de înmatriculare străine au dreptul să se afle pe teritoriul Republicii Moldova nu mai mult de 180 de zile, prin intermediul sistemului informaţional se bifa ieşirea autoturismului din ţară, fără ca acesta să părăsească postul vamal.Pe parcursul urmăririi penale, au fost identificate mai multe cazuri de manipulare a sistemului informaţional al Serviciului vamal, pentru fiecare maşină taxa fiind de 400 de euro.

sursa: Anticorupție.md