Instituția de educație timpurie nr. 2 „Guguță” din Călărași a organizat șezătoarea „De la lume adunate și-napoi la lume date”

O frumoasă tradiţie păstrată cu sfinţenie și scoasă la iveală din lada cu zestre de către doamna Vîlcu Elena, educatoare în IET nr.2 ”Guguță” Călărași, cu un stagiu pedagogic de peste 50 de ani, a fost desfășurată cu copiii la data de 04 martie 2019. Scopul activităţii a fost reânvierea, sau mai degrabă, evocarea unei şezători adevărate de pe timpuri, informează Primăria Călărași pe pagina sa de facebook.Pentru aceasta s-au adunat informaţii şi „recuzita” necesară: costume naţionale, obiecte croşetate, prosoape, unlete de muncă etc.

Toți părinții la care a apelat doamna educatoare s-au mobilizat extraordinar, aranjând sala aşa cum arăta casa mare a strămoşilor.

Cei care la început erau reticenţi şi nu doreau să fie participanţi activi, până la urmă au interpretat un șir de cântece dintre cele mai vechi și au demonstrat cum se dansa ”Coasa”, ”Alunelul” de cândva.

Atmosfera a fost veselă, dinamică, toată lumea a cântat, a dansat, a spus glume, ghicitori, vorbe de duh, menite a da un aer de veselie şezătorii, într-un fel „s-a pus ţara la cale”.

Doamnei Vîlcu Elena i-a reuşit să reânvie atmosfera unei şezători de odinioară, tradiţie ce a pierdut mult teren în ultima perioadă în favoarea altor obiceiuri moderne.

Galerie Foto: