La Ungheni ar putea fi creată o platformă logistică pentru exportul cerealelor și a altor produse

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) anunţă planuri ambiţioase de promovare şi facilitare a exporturilor de cereale din Republica Moldova şi de soluţionare a problemelor din acest sector, se anunță într-un comunicat al intituției.Potrivit Secretarul General de Stat al MADRM, Iurie Ușurelu, sectorul cerealier şi companiile din acest domeniu se confruntă cu o serie de probleme stringente la care se încearcă a găsi soluţii.

Printre iniţiativele analizate se numără promovarea culturii sorgului în Republica Moldova, dar şi folosirea sorgului la producerea alcoolului etilic.

De asemenea o altă propunere este crearea la Ungheni a unei platforme de logistică pentru exportul cerealelor și a altor produse, dar şi crearea a unor puncte de încărcare a cerealelor la gările feroviare din țară, de importanță strategică.

La acestea se adaugă subvenționarea mașinilor mari pentru transportarea cerealelor din câmp; dezvoltarea unor proiecte ce fac referință la întregirea lanțului valoric și la procesarea cerealelor.

Iurie Ușurelu, a promis în cadrul unei şedinţe cu reprezentanții Asociației producătorilor de cereale. că propunerile pentru soluționarea problemelor menționate vor fi incluse, atât în planurile de acțiuni ale subdiviziunilor, cât și cele ale ministerului.

Apreciem importanța majoră a producerii de cereale în Republica Moldova pentru asigurarea securității alimentare și furajere la nivel național, inclusiv prin întregirea lanțului valoric pe această categorie de produse, în scopul creșterii și menținerii profitului în țară”, a declarat Secretarul General de Stat al MADRM.

De notat că anul trecut recolta de cereale a constituit circa 3,5 milioane de tone, fiind una dintre cele mai mari din istorie.

Una dintre principalele pieţe de desfacere a cerealelor din Republica Moldova este Uniunea Europeană, unde în anul trecut au ajuns circa 800.000 de tone. O mare parte din exportul de cereale se face prin terminalul de la Giurgiuleşti controlat de grupul Trans Oil deţinut de milionarul Vaja Jhashi.Mulţi dintre agricultori susţin că terminalul nu oferă condiţii egale pentru a exporta producţia şi cer de la autorităţi soluţii de alternativă.

%d blogeri au apreciat: