Meteorologii au emis din nou Cod GALBEN de ceaţă

Update: Serviciul Meteorologic de Stat a extins perioada Codului Galben de ceață. Astfel, vom avea parte de ceață abundentă până la 1 februarie, ora 00:00.

Serviciul Meteorologic de Stat (SHS) informează că în perioada 29 ianuarie, ora 18:00 – 30 ianuarie 2019, ora 12:00, se prevăd condiții meteo complicate și anunță Cod Galben de Ceaţă. Avertizarea meteorologică este anunțat pe întregul teritoriul al Republicii Moldova.În legătură cu fenomenele prognozate de ceață, Serviciul Meteorologic de Stat emite Cod Galben. În următoarele 3 ore cu menținere noaptea și dimineață pe 30.01 se va produce ceaţă cu vizibilitatea de 200 m şi mai puţin.

Totodată, și Inspectoratul Național de Patrulare informează că fenomenul va reduce vizibilitatea local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri. De asemenea, din cauza că partea carosabilă este umedă și temperaturi scăzute, vor fi condiţii de depunere a poleiului.

Astfel, pentru siguranţa traficului rutier și prevenirea incidentelor cu consecințe grave, Inspectoratul Național de Patrulare recomandă șoferilor:

– când vă deplasaţi în coloană, evitaţi manevra depăşirii fără o asigurare temeinică; 
– folosiți luminile de întâlnire și cele de ceață;
– adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum; 
– folosiţi corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare şi de climatizare-dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic; 
– păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
– nu uitați că cuplarea centurii de siguranţă este obligatorie atât pentru șofer cât și pentru pasageri.

Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii, trebuie să fie conştienţi de faptul că, pe timp de ceaţă, sunt mai puţin vizibili în trafic. De aceea, trebuie să evite deplasările pe partea carosabilă, iar atunci când sunt nevoiţi să o facă, să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii reflectorizante, să se angajeze în traversarea străzii doar prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător şi numai după o temeinică asigurare.

sursa: meteo.md%d blogeri au apreciat: