Veste bună pentru catolicii din Moldova: Papa Francisc va vizita România, inclusiv municipiul Iaşi.

În 2019, catolicii din România și Republica Moldova vor putea să asiste la vizita oficială al Suvernului Pontif Francisc în România. Începând cu 31 mai 2019, Papa Francisc, conducător Bisericii Catolice, va întreprinde o vizită oficială de trei zile în România.Conform Digi24, invitația oficială a fost făcută de Președintele Klaus Iohannis în martie 2017 și în cadrul programului oficial, Papa Francisc va merge în municipiul Iaşi.

Ultima vizită a unui suveran pontif în România a fost cea a Papei Ioan Paul al II-lea, în 1999.

Biserica Catolică din Republica Moldova funcționează din anul 1993, când a fost fondată „Administratura apostolică a Bisericii romano-catolice din Republica Moldova”.

În anul 2002, în urma negocierilor purtate de nunțiul Karl-Josef Rauber, guvernul moldovean a recunoscut oficial Biserica Catolică. Potrivit recensământului ecleziastic din 2006, în jur de 20.000 de cetățeni ai Republicii Moldova (0,6%) erau de confesiune catolică, grupați în 13 parohii, față de cât s-au declarat la recensământul civil din 2004, care erau 4.645 de credincioși. Majoritatea lor erau concentrați la Chișinău și Bălți.

Conform datelor de pe Wikipedia, în anul 2014 s-au declarat catolici 2745 dintre cetățeni (maximum 0,14% din populația totală), grupați în 18 parohii.

Cel mai vechi lăcaș de cult al Bisericii Catolice din Moldova este Biserica “Sfântul Caietan” din Rașcov, raionul Camenca, regiunea Transnistreană, monument din secolul al XVIII-lea.Ungheni:

Conform Recensământului General al Populației și Locuințelor din 2014, cca 48 de cetățeni s-au declarat de confesiune catolică. Conform portalului catolicmold.md, credincioși fac parte din Parohia „Sfânta Ana”, condusă de Preotul. Krzysztof Płonka. În raionul Ungheni există două biserici, în Ungheni – „Sfânta Ana și în localitatea Sculeni.

Călărași:

Conform Recensământului General al Populației și Locuințelor din 2014, cca 11 cetățeni s-au declarat de confesiune catolică. În raionul Călărași nu există nici un lăcaș de cult al comunității catolice din Moldova.

Nisporeni:

Conform Recensământului General al Populației și Locuințelor din 2014, cca 10 cetățeni s-au declarat de confesiune catolică. În raionul Nisporeni nu există nici un lăcaș de cult al comunității catolice din Moldova.

Biserica Parohiei „Sfânta Ana” din Municipiul Ungheni
Harta Parohiilor Catolice din Republica MoldovaOne thought on “Veste bună pentru catolicii din Moldova: Papa Francisc va vizita România, inclusiv municipiul Iaşi.