Alertă meteorologică: SHS și IGSU anunță Cod Galben de Ninsori și Polei

Serviciul Meteorologic de Stat (SHS) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI informează că în perioada 10-11 ianuarie 2019 se prevăd condiții meteo complicate și anunță Cod Galben de Ninsori și Polei.


În legătură cu ieșirea ciclonului sudic în perioada menționată pe teritoriul țării se prevăd condiții meteo complicate:

  • vor cădea precipitații puternice (15-20 l/m2, izolat de pînă la 25 l/m2 ):
  • pe 10 ianuarie predominant sub formă de zăpadă, în jumătatea de sud sub formă de ploaie și lapoviță,
  • pe 11 ianuarie sub formă de zăpadă.

Temporar va viscoli, se vor forma pe drumuri troiene, pe firele electrice și crengi depuneri de lapoviță și polei. Vântul nord-vestic se va intensnifica pe 11 ianuarie de până la 15-20 m/s.

În data de 10 ianuarie se prognozează ninsori  puternice, iar în partea de sud ploaie și lapoviță. Pe drumuri se vor forma troiene, iar în mai multe localități pot fi înregistrate deconectări electrice în urma depunerii de lapoviță și polei.

În acest context, salvatorii îndeamnă cetățenii, să țină cont de avertizările meteo și de indicațiile autorităților. Să nu pornească la drum, dacă nu este strict necesar, iar în caz contrar să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare. Autoritățile îndeamnă ca bateria telefonului să fie încărcată pentru a apela după ajutor în caz de necesitate.

Conducătorii auto sînt atenționați repetat să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri. Mai mult, în perioada rece a anului oamenii sunt rugați să respecte cu strictețe normele antiincendiare.

Pentru a evita producerea situațiilor excepționale pompierii recomandă ca sobele de încălzit să fie explotate corespunzător, la fel și aparatele electrice de încălzit. În caz de situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze Serviciul Unic de Urgență 112.

sursa: Serviciul Hidrometeorologic de Stat