Circumscripția electorală uninominală nr. 16 – Ungheni

Până la startul oficial al scrutinului electoral pentru alegerile parlamentare și formarea legislaturii XXI din 24 februarie 2019 au mai rămas mai puțin de 1 lună și jumate.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe oficial pe data de 25 ianurie 2019. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de miercuri al Comisia Electorală Centrală după ce a fost aprobat Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor Parlamentului Republicii Moldova din data de 24 februarie 2019.

Campania electorală parlamentară din 2019 este una mai specifică. Până în 2018, circumscripțiile electorale erau formate în baza unităților administrative de nivelul doi, adică raioanele. De această dată, circumscripțiile electorale uninominale au fost create prin contopirea de localități din diferite raioane învecinate.În conformitate cu noua organizare a circumscripțiilor uninominale, Raionul Ungheni, a fost divizat în Circumscripția electorală uninominală nr. 16 (Ungheni) cu 16 primării și Circumscripția nr. 15 (Ungheni, Călărași) cu 17 primării din Ungheni și 16 primării din Călărași.

Vedeți și Circumscripția electorală uninominală nr. 15 (Ungheni, Călărași)

Astfel, Circumscripția nr. 16 Ungheni mai poate fi supranumită și Circumscripția Prutului de Mijloc.

În Circumscripția uninominală nr. 16 sunt incluse 1 municipiu și 15 primării. Împreună, circumscripția însumează 65 951 alegători:

Circumscripția uninominală nr. 16 – Ungheni:

 1. Municipiul Ungheni;
 2. com. Buciumeni;
 3. s. Cetireni;
 4. s. Chirileni;
 5. com. Cioropcani;
 6. s. Costuleni;
 7. com. Florițoaia Veche;
 8. com. Măcărești;
 9. com. Manoilești;
 10. com. Morenii Noi;
 11. com. Petrești;
 12. com. Sculeni;
 13. com. Todirești;
 14. s. Unțești;
 15. com. Valea Mare;
 16. com. Zagarancea.

Lista secțiilor de votare din circumscripția nr. 16 Ungheni:

Circumscripția uninominală nr. 16 Ungheni by Marin Mihai Bodrug on Scribd
Restul localităților din raionul Ungheni (17 primării) au fost incluse în circumscripția nr. 15 – Ungheni, Călărași, cu sediul în or. Călărași.

Notă.

Conform autorilor Hotărârii Guvernului nr. 970 din 15.11.2017 „cu privire la aprobarea circumscripțiilor uninominale permanente”, la baza acestui model de divizare a Republicii Moldova în Circumscripții electorale uninominale a fost pus principiul ca fiecare circumscripție să fie compusă din minim 60 mii de alegători, dar …. .

La ziua de astăzi, când Circumscripțiile electorale au fost instituite, raionul Ungheni are șansele să fie reprezentat de doi parlamentari, aleși în circumscripția nr. 16 și nr. 15 sau Parlamentar din circumscripția „Prutul de Mijloc” și de pe „Valea Culii”.

Dar, în februarie se numără „voturile”.

sursa: Blogul lui Marin Bodrug / bodrug.eu

%d blogeri au apreciat: