Sportivii Ungheneni și Călărași au devenit premianți în cadrul Memorialului la tenis de masă „Grigore Grinberg”

A cincea ediţie a memorialului la tenis de masă „Grigore Grinberg”, desfăşurată la sala specializată a Universităţii de Stat din Moldova, a reunit aproximativ 120 de sportivi din Republica Moldova şi Ucraina, relatează MOLDPRES.

Premianţi la categoriile de vârstă rezervate cadeţilor şi juniorilor au devenit: Dionis Lipcan (Cahul), Egor Cabaniuc (Chişinău), Nichita Mandatari (Ungheni); Camelia Tabarcea (Briceni), Olga Barbu (Cahul), Ecaterina Bratu (Ismail) – toţi la categoria de vârstă până la 12 ani; Dionis Lipcan, Vasile Harea, ambii din Călăraşi, Vlad Caminschi (Cahul); Vlada Caraulinaia (Chişinău), Ecaterina Toloacă (Ungheni) – toţi la categoria de vârstă până la 16 ani.Concursul categoriei de vârstă cea mai competitivă (17-39 de ani) a fost câştigat de Daniil Titov (Chişinău), care a reuşit să-i depăşească pe jucătorii mai experimentaţi – Eugen Coşciug (Chişinău) şi Veniamin Dubrovin (Bălţi).

Maestru sportului Alexandru Policiuc din capitală a fost cel mai puternic la categoria de vârstă plus 39 de ani. Printre învinşii săi a figurat şi multiplul campion naţional Vladimir Semipeadnîi, clasat pe locul doi, şi ocupantul locului trei Serghei Nedelcu (Chişinău).

Grigore Grinberg s-a născut pe 3 iunie 1929 la Chișinău. Unele surse indică localitatea Lăpușna. În 1951 a absolvit Tehnicumul republican de cultură fizică și sport, iar în 1953 Facultatea de istorie a Institutului Pedagogic ”Ion Creangă”.

Toţi cei trei fraţi mai mari au fost buni sportivi. Monia a devenit în 1936 campion al Palestinei la şah. Mara a fost desemnat în 1934 şi 1935 cel mai bun fotbalist al echipei Maccabi Chişinău, iar din 1936 a evoluat în diferite cluburi din Brazilia. Isaac, care a decedat în cel de-al Doilea Război Mondial, a devenit primul campion al Chişinăului la şah (1940).

Grigore Grinberg este primul sportiv din RSSM care a devenit campion al Uniunii Sovietice în 1957 la individual, dublu mixt (1958), dublu masculin (1960). În perioada 1954-1964 a fost membru al selecționatei URSS. Este primul maestru al sportului în RSSM.