„Moldova va avea Autostradă”. Klaus Iohannis a promulgat legea privind realizarea Autostrăzii Ungheni – Iași – Tg. Mureș

Klaus Iohannis, Preşedintele României, a promulgat astăzi, 29 noiembrie 2018, într-o ceremonie publică, Legea privind realizarea Autostrăzii Ungheni – Iaşi – Târgu Mureș.  La eveniment au participat și reprezentanţilor celor două asociaţii civice din municipiul Iași care militează pentru autostradă, dar şi parlamentari care au iniţiat proiectul.


Preşedintele Iohannis ne-a invitat să fim de faţă când va semna legea pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş A8. Va fi o scurtă ceremonie, la care au fost invitate asociaţiile care militează pentru autostrăzi în Moldova, dar şi politicieni care au iniţiat şi susţinut legea. Este o formă de recunoaştere a activităţii noastre din ultimii doi ani. Nu ne oprim aici, vom monitoriza legea bugetului pe anul viitor, care ar trebui să conţină alocările bugetare pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate pentru toate cele trei segmente ale A8”, a declarat pentru portalul News.ro, Dan Radu, reprezentant al Asociaţiei „Moldova vrea Autostradă”.

Legea privind realizarea Autostrăzii Unirii, Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş, a fost adoptată pe 7 noiembrie de plenul Camerei Deputaţilor. Autostrada ar urma să fie construită din bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor.

Actul legislativ prevede ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la granița cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni, care s-ar uni prin R1.1 (centura muncipiului Ungheni) cu traseul R1 Ungheni – Chișinău.

Proiectul de lege a fost iniţiat în luna mai a anului trecut de un grup de 71 de parlamentari. Ministerul Transporturilor este desemnat drept coordonator al proiectului de investiţii.

Termenul de finalizare ar fi de patru ani de la intrarea în vigoare a legii.