„Iași – Capitala istorică a României” și „Alba Iulia – Capitală a Marii Uniri”. Camera Deputaților de la București a aprobat proiectul de lege

În ajunul zilei de 1 Decembrie, când toată națiunea Română sărbătorește Centenarul Marii Uniri, Camera Deputaților din Parlamentul României a adoptat, cu majoritate de voturi, proiectul de lege pentru declararea municipiului Iași „Capitala istorică a României” și a municipiului Alba Iulia „Capitală a Marii Uniri”.


Legea adoptată de Parlament este încununarea unei munci de doi ani în Parlamentul României dedicată Centenarului.

Primul care a informat despre acest lucru a fost parlamentarul basarabean Constantin Codreanu:

Potrivit proiectului, în anul Centenarului, pentru reconsiderarea rolului istoriei şi al culturii naţionale, municipiul Iaşi se declară „Capitală istorică” a României iar municipiul Alba Iulia „Capitală a Marii Uniri” a României.

Comisia de specialitate a introdus un amendament la proiectul iniţial astfel încât municipiul Alba Iulia să fie declarat „Capitală a Marii Uniri”.

„Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, municipiul Alba Iulia primeşte recunoaşterea pentru rolul esenţial în formarea statului român modern. La 1 decembrie 1918, în Sala Unirii din Alba Iulia s-a semnat „actul de naştere al României Mari”. Capitala de suflet a românilor de pretutindeni a fost Capitala Unirii teritoriilor româneşti şi sub domnia lui Mihai Viteazul”, a motivat comisia amendamentul.

Reprezentanţii grupurilor parlamentare au susţinut acest proiect, menţionând că este unul simbolic, iar Iaşiul merită cu prisosinţă acest titlu.

Camera Deputaţilor este for decizional.