Comisia Europeană a aprobat pentru finanțare Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020

O nouă veste bună pentru România și Republica în Anul Centenarului Marii Uniri din partea Uniunii Europene. La 14 noiembrie curent, Comisia Europeană a aprobat cele patru proiecte mari de infrastructură propuse pentru finanțare prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Valoarea totală a acestora este de 40,5 milioane de euro, din care 24,3 milioane de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene.

Autoritatea de Management a programului a parcurs etapele necesare aprobării celor patru proiecte mari de infrastructură propuse de autoritățile din România, în colaborare cu cele din Republica Moldova, pentru a primi finanțare prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Astfel, proiectele aprobate sunt:

  1. Infrastructură de comunicații;
  2. Cooperare Regională pentru Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii Transfrontaliere România-Moldova;
  3. Îmbunătăţirea structurii de operare SMURD;
  4. Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România – Moldova, respectiv birourile vamale Albiţa – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Galați – Giurgiulești.

Dintre acestea, proiectul Infrastructura de comunicații reprezintă continuarea demersului început în perioada 2007-2013, finanțat prin programul trilateral România-Ucraina-Moldova. Prin noul proiect vor fi instalate echipamente de fibră optică pe ruta Iaşi – Chişinău, va fi construit și operaționalizat un centru trilateral de poliție în Republica Molodva și vor fi interconectate inspectoratele de poliție din Republica Moldova.

De asemenea, proiectul privind structura de operare SMURD reprezintă continuarea finanțării acordate în perioada 2007-2013, prin intermediul căruia au fost puse bazele acestui sistem de intervenție în Republica Moldova.

Prin proiectul care urmează a primi finanțare este avută în vedere construirea a 7 piste de aterizare pentru elicoptere – trei în România (Iaşi, Galaţi, Botoşani sau Vaslui) şi patru în Republica Moldova (Chişinău – 2, Bălţi -1 , Cahul -1), construirea unui poligon de pregătire (Iaşi) pentru personalul din serviciile de urgenţă din ambele state respectiv construirea a două Unităţi de Primire a Urgenţelor (Chişinău şi Bălţi – Republica Moldova).

Activitățile proiectelor vor fi realizate în termen de 36 de luni de la data semnării contractelor de finanțare.

Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Alocarea financiară a Uniunii este de 81 milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.


%d blogeri au apreciat: