Legea privind construcţia „Autostrăzii Unirii” Ungheni – Iaşi – Tg. Mureş a fost adoptată de către Camera Deputaţilor din Parlamentul României

O nouă „gură de aer” pentru Autostrada Ungheni – Iaşi – Tg. Mureş a venit din partea Camerei Deputaților din Parlamentul de la București. Astfel, în ședința de astăzi a Plenului Camerei Deputaţilor, a fost adoptat proiectul de lege privind aprobarea executarii obiectivului de investiţii Autostrada Ungheni- Iaşi -Târgu Mureş, denumită „Autostrada Unirii”, ce urmează a fi finanţată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor de la București.Proiectul de lege sus-menționat a fost susținut de 261 de voturi „pentru”, două voturi contra şi 5 abţineri.

„Obiectivul de investiţii Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public/privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor”, prevede proiectul legislativ, transmite pe acest subiect portalul Mediafax.ro

În timpul votului, parlamentari ai fracțiunilor politice PNL şi USR au întins peste bănci două bannere cu „Moldova vrea Autostrada” şi „Cerem Autostrada Marii Uniri”.

Potrivit legii, iniţiată de parlamentari fracțiunii PMP din Parlamentul României şi semnată de reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice, Autostrada Unirii începe din municipiul Ungheni printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov – Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş. Autostrada va avea o lungime de 320 de km și va fi făcută din fonduri europene iar proiectul trebuie să demareze în 30 de zile de la promulgarea legii de către președinte.

Autostrada Unirii sau Ungheni-Iași-Tg. Mureș se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public-privat.

Ministerul Transporturilor este ministerul responsabil pentru coordonarea realizării obiectului de investiţii Autostrada Unirii, potrivit legii. De asemenea, Ministerul Transporturilor va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, procedurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiţii Autostrada Unirii.

Proiectul de legea a fost iniţiată de 70 de senatori şi deputaţi din toate partidele parlamentare.%d blogeri au apreciat: