(Foto, Video) În Blândești a avut loc festivalul toamnei ,,În cămara bunicii”

În acest weekend, în satul Blândești din comuna Sculeni a avut loc prima ediție a Festivalului toamnei – „În cămară la Bunica”. Ineditul Festival a fost organizat de Complexul Educațional Blindești, în frunte cu doamna Elena Dorosenco.Evenimentul a avut loc Duminică, 28 octombrie 2018, începând cu ora 12.00, cu următorul program:

Concert susținut de către copiii satului 
Blindești și invitații din comună:
Ansamblul folcloric de bărbați din comuna Sculeni
Ansamblul folcloric de femei din Buciumeni
Ansamblul folcloric de copii Blindești
Ansamblul de dans BRAVISSIMO
Expozițiea ,,Casa Mare” cu invitații:
Ghenadie Manica – pictor, profesor Școala de Arte Sculeni
Surorile Calea – Valea – meșteri populari 
Hariuc Rodica – meșter hand – made
Iarmaroc cu cele mai gustoase bucate tradiționale – gospodarii satului Blindești
Concert Formația Trio Cristal și Iurie Cușcă
Hora satului
Din descrierea evenimentului, de Ștefan Susai, scriitor și iubitor a artei și frumosului, ieșean și unghenean în acelaș timp:

„În cămara bunicii
Blîndești, Sculeni, Moldova.

Fiecare sat are ceva frumos. Important este sa fie și oamenii care sa scoată în evidenta acest lucru. La Blîndești era nevoie sa fie readuse în atenție tradițiile. Și toamna e momentul potrivit. Când țăranii își mai trag sufletul după culesul roadelor.

Satul a fost azi în straie de sărbătoare. În micul sat fiecare a dus ceva. Mâncare, vin, covoare vechi. S-a improvizat și o scena pe care au evoluat copiii satului. Mica sărbătoare a atras săteni și din Sculeni și Gherman. Fiecare sa vadă și sa învețe de la celalalt.

O sărbătoare frumoasa la care a participat tot satul. O zi de neuitat. Asa trebuie sa fie în fiecare sat. Fără sărbători importate. Satul nostru are tradiții și are oameni frumoși. Oameni care duc mai departe tot ce este mai valoros.

Câteva sugestii care pot duce la organizarea unei sărbători frumoase. Precum cea de astăzi.

-Sarbatoarea satului nu are nevoie de târguri la care comercianții sa vândă toate prostiile de plastic. Și nici asa numitele obiecte de artizanat pe care le comercializează țiganii de la Iași și pana la Oradea. În sat sunt meșteri pricepuți. Iar din mâinile lor ies lucruri frumoase. 
-Sărbătoarea satului nu are nevoie de bener cu reclame. Sunt vechile covoare țărănești care dau culoare satului și sărbătorilor. 
– Sărbătoarea satului nu are nevoie de clătite și shaorma. Exista bucătăria tradițională și gospodine pricepute.
– Serviți vin făcut de țărani din struguri și nu din pastile și prafuri. Vinul rosu e sângele Mântuitorului. Vinul este caracteristic satului, țăranului, vieții. Nu porcăriile cu etichete sclipicioase din import. 
-Sărbătoarea satului nu are nevoie de vedete. Exista copii și țărani bătrâni talentați. Ei reprezinta satul și nu vedetele promovate la tv. 
-Invitați orășenii la sărbători. Sa vadă și ei ce înseamnă satul. Sa afle ca exista sărbători frumoase care nu se numesc Halloween.

Bravo, oameni buni!”

În continuare Vă prezentăm o galerie foto și video de la primul Festival al toamnei la Blândești. Autor, celebrul Unghenean, cel puțin pe portalul nostru și pe blogul bodrug.eu, fotograful Sergiu Cotruță.

Imagen: 3

  • Descargar Imagen
  • Comentar Imagen
  • « Anterior
  • Siguiente »


  • One thought on “(Foto, Video) În Blândești a avut loc festivalul toamnei ,,În cămara bunicii”

    %d blogeri au apreciat: