Patru gospodari din raioanele Călărași și Cimișlia, au fost amendați cu câte 600 de lei pentru că au ars frunzele uscate și alte resturi vegetale

Patru locuitori ai raioanelor Călărași și Cimișlia au fost deja amendați pentru că au ars frunze și alte resturi vegetale în cadrul tradiționalei curățenii de toamnă, informează Inspectoratul Ecologic de Stat.În primul caz este vorba de o locuitoare din Satul Nou, raionul Cimișlia, dar și de trei gospodari din orașul Călărași.

Mai întâi, inspectorii de mediu din cele două raioane au mers prin mai multe localități și au filmat mormanele fumegânde, după care au căutat gospodarii, le-au întocmite procese-verbale și i-au amendat cu câte 600 de lei pe fiecare.

În rezultatul controlului, a fost depistat un caz de arderea resturilor vegetale (frunze uscate) pe terenul public aferent obiectului social (cantina socială) din Satul Nou de către persoana fizică T. Nadejda. Inspectorii de mediu au întocmit un proces-verbal cu privire la contravenție, conform art.154 (1) al Codului Contravențional al R. Moldova, cu aplicarea unei amenzi în mărime de 12 unități convenționale (600 lei). (…)”, comunică sursa.

Pentru încălcarea modului de depozitare și ardere deșeurilor au fost întocmite trei procese-verbale cetățenilor din or. Călărași  – M. Eudochim, P. Nadejda și O. Gheorghe. Tuturor le-a fost aplicată câte o amendă de 12 unități convenționale (600 lei)”, se arată în două comunicate ale Inspectoratului Ecologic de Stat.

Menționăm că arderea resturilor vegetale este interzisă în R. Moldova. Persoanele care vor arde frunzele și deșeurilor menajere vor achita o amendă de la 600 până la 1 200 de lei sau riscă muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore. Persoanele juridice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei.

Inspecția pentru protecția mediului Cimișlia s-a adresat cu un apel cetăţenilor și autorităţilor publice locale în scopul de a preveni poluarea aerului atmosferic.