La Ungheni s-a desfășurat seminarul dedicat Programului național de implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU: Femeia, Pacea și Securitatea

Peste 30 participante/ți – expert/ți, reprezentante/ți ale/ai organizațiilor internaționale, guvernului, societății civile, administrației publice locale și instituțiilor desconcentrate au participat la Seminarul cu genericul „Femeia Pacea și Securitatea (FPS) – Planul Național de Acțiuni privind implementarea Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU”.Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ”Regional Local, National and Regional Strategies to Improve the Implementation of UNSCR 1325 in Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova and Ukraine”, precum și în parteneriat de Biroul politici de reintegrare al Cancelariei de Stat, Agenția UN Women, The Global Network of Women Peacebuilders (GNWP), Gender-Centru, Asociația pentru Politica Externă din Republica Moldova, cu suportul Agenției de Dezvoltare Austriacă.

Unul dintre scopurile evenimentului este consolidarea angajamentului față de punerea în aplicare a Planului Național de Acţiuni (PNA) Moldova 1325.

Republica Moldova, prin aprobarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului  Republica Moldova – NATO  pentru anii 2014-2016, și-a asumat responsabilitatea de a întreprinde acţiuni în vederea implementării Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea.

În cadrul seminarului participantele/ții:

– au discutat pe subiectul bunelor practici la nivel global privind Femeia Pacea și Securitatea (FPS);
– au reflectat și analizat contextul/conflictele din regiunile lor prin perspectiva FPS;
– au făcut cunoștință cu etapa de implementare a Hotărârii Guvernului nr. 259 privind Programul și Planul Național de Acțiuni privind implementarea Rezoluției 1325;
– au efectuat un schimb de opinii și experiențe privind coordonarea sistematică și cooperara intersectorială mai eficiente între autoritățile publice centrale și locale, societatea civilă întru implementarea rezoluțiilor privind Femeile, Pacea și Securitatea în Republica Moldova.

De menționat că, la nivel naţional și în sectorul de securitate şi apărare a Republicii Moldova se constată o dinamică pozitivă privind implementarea acţiunilor de sporire a nivelului de încadrare a femeilor în domeniul respectiv, totuși analiza datelor statistice evidenţiază faptul că ponderea femeilor în funcții de conducere și de execuție în instituțiile de securitate și apărare, inclusiv în serviciul activ, este una neuniformă.În cadrul Armatei Naționale, printre persoanele care activează în bază de contract: 83% – bărbați și 17% – femei. Printre ofițerii Armatei Naționale: 80% bărbați și 20% femei. Femeile ofițer din Armata Națională care dețin funcții de conducere – 53%.

Numărul angajaților Inspectoratul General al Poliției: 84% – bărbați, 16% – femei.
Funcții de conducere IGP: 641 bărbați și 80 de femei.

Rezoluția 1325 a Consiliului de Securitate al ONU are un caracter obligatoriu pentru toate statele membre ale ONU, fără necesitatea de a fi ratificată suplimentar.

%d blogeri au apreciat: