(Foto, Video) Degradarea conacul familiei Ciolac-Malski din Bahmut, Călărași

Conacul boierului Vikentie Malski a devenit pentru locuitorii din Bahmut doar o amintire tristă. Acest adevărat monument de istorie și arhitectură de categorie națională este astăzi la un pas de a se prăbuși, transmite portalul Unimedia.info


Fără geamuri, uși și acoperiș, dintr-un conac de toată frumusețea, monumentul s-a transformat astăzi într-o adevărată ruină. Mai mult, pereții din interior s-au prăbușit practic în totalitate.

Arhitectul și profesorul de arte, Valerian Grosu, astăzi își amintește cu nostalgie, dar și cu tristețe de momentele când studia în școala din conac.

„A fost o construcție făcută într-un anumit stil în sec XIX. Boierii Malski au fost pe aici începând cu anul 1860 și au locuit aici până în 1940. Un timp clădirea aceasta a fost sediul școlii. Sunt originar de aici. Am copilărit aici și am învățat în această școală. Conacul era într-o stare absolut bună și funcțională. Erau trei săli de clasă și un hol mare în centru. Era foarte frumos. Din 1989 când s-a construit actuala școală a fost lăsat de izbeliște. S-a luat câte o cărămidă, câte o piatră și a ajuns în această stare deplorabilă absolut de plâns”, a meționat pentru Unimedia, profesorul de arte.

Valerian Grosu ne-a spus că a făcut mai multe demersuri și solicitări la autorități, dar din păcate indiferența unora a contribuit la starea jalnică a conacului de astăzi.

Este nevoie de multe investiții, dar nimeni nu oferă aceste resurse financiare

Elena și Dmitrie Botin locuiesc aici de foarte mult timp. Conacul din preajma casei lor, îi fac să-și aducă aminte, în fiecare zi, de trecut. Copleșiți de emoții, ne-au povestit că și ai lor copii au studiat în frumosul conac al boierilor.


A fost frumos. A fost și o biserică, care tot boierii au construit-o. Oamenii ulterior l-au dărâmat. E păcat. Am locuit aici toată viața. Chiar de mic. Eu și copiii mei am învățat aici

Și mătușa Larisa, cu lacrimi în ochi, a susținut că mai ține minte anii petrecuți pe băncile școlii.

Am învățat aici. A fost școală. Mai vin copiii. După școală vin și se joacă aici în curte”, a comunicat bătrâna.

Și totuși, localnicii mai speră că acesta ar putea prinde viață într-o zi.

sursa: Unimedia.info