Istoria celor mai mari explozii mortale din Republica Moldova urmare a utilizării necorespunzătoare a buteliilor de gaz petrolier lichefiat (Butan şi Propan)

În ultimii ani au fost mai multe incidente şi explozii produse ca urmare a unor scurgeri de gaze sau a unor explozii produse urmare a utilizării necorespunzătoare a buteliilor de gaz petrolier lichefiat (Butan şi Propan).Cazurile sunt diverse, dar de regulă de vină este factorul uman şi ignorarea cerinţelor minime de securitate privind exploatarea unor astfel de instalaţii. În unele cazuri de vină au fost reprezentanţii instituţiilor de control şi supraveghere, transmite Mold-Street.

Ultimul caz tragic s-a produs sâmbără seara, când în urma unei explozii într-un bloc cu 16 etaje din sectorul Râşcani al Chişinăului, provocată de o butelie de gaz au decedat trei persoane, inclusiv un minor. Deflagrația a afectat mai multe apartamente din blocul locativ.

Explozii şi incidente soldate cu victime

Mold-street vă prezintă câteva incidente soldate cu victime şi pagube materiale.

27 octombrie 2007: O explozie a distrus din temelie un bloc cu cinci etaje din orașul Soroca. Deflagrația s-a produs din cauza unei scurgeri de gaze. Patru persoane au decedat, printre care și stăpânul apartamentului unde a avut loc explozia.

Printre victime se numără și un pompier, care a fost doborât de o placă de beton în momentul intervenției, dar și un minor. Pe teritoriul unde se afla acea clădire a fost înălțat un monument dedicat memoriei oamenilor care au decedat în tragica deflagrație. Cu șase ani înainte de producerea acestei tragedii, în acelaşi bloc a explodat o butelie cu gaz, în urma deflagrației fiind dărâmate două etaje.

9 ianuarie 2016: În cafeneaua “La Soacra” din Piaţa Centrală din Chişinău a avut loc o deflagraţie urmată de un incendiu devastator în care 17 oameni s-au ales cu arsuri. Ulterior patru dintre aceştea au murit în spital. Administratorul localului „La Soacra” şi un funcţionar responsabil de protecţia anti-incendiară au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare.

Un angajat al Centrului de Sănătate Publică din teritoriu s-a ales cu doi ani privare de libertate cu suspendare, iar altul de la Direcţia Comerţ – cu o amendă. Procuratura municipiului Chişinău a contestat cu apel sentinţa Judecătoriei Centru, considerând-o prea blândă.3 septembrie 2017: O explozie s-a produs într-o casă din satul Hrubna Nouă, raionul Făleşti. În urma deflagraţiei, construcţia s-a prăbuşit. A doua zi o fetiţă de patru ani a fost găsită moartă, sub dărămături, în exteriorul casei. Bunica copilului, a fost internată la spital, în stare gravă, pentru îngrijiri medicale.  Deflagrația s-ar fi produs de la o butelie de propan-butan, fără să fi fost înregistrat incendiu.

Cine e responsabil 

Numărul mare de incidente a forţat autorităţile să ia măsuri de verificare şi să adopte reglementări de securitate.

Astfel la o lună şi ceva după explozia de la cafeneaua “La Soacra”, Ministerul Economiei publica proiectul Cerințelor minime de securitate privind exploatarea sistemelor de distribuție a gazelor combustibile naturale.

Documentul va fi aprobat de Guvern abia peste un an şi jumătate. Potrivit autorilor aprobarea lui “derivă din necesitatea prevenirii avariilor, catastrofelor cu caracter tehnogen și a incidentelor, ce pot apărea în sistemele de alimentare cu gaze combustibile naturale, inclusiv la utilizarea buteliilor de uz casnic”.

Potrivit documentului, responsabile pentru integritatea şi starea bună a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși sunt întreprinderile la balanţa cărora se află acestea, iar în casele şi apartamentele cu drept de proprietate privată responsabili sunt proprietarii acestora.

Totodată responsabilitatea pentru utilizarea inofensivă a instalaţiilor şi aparatelor consumatoare de combustibili gazoși de uz casnic în case, apartamente şi pentru deservirea lor o poartă persoanele care utilizează gaze.

Regulile de securitate cu privire la utilizarea gazelor sunt obligatorii pentru persoanele cu funcţie de răspundere ale întreprinderilor şi organizaţiilor care exploatează fondul locativ, responsabile pentru exploatarea inofensivă a utilajului, inclusiv a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși pentru gaze din casele de locuit şi clădirile publice, precum şi pentru cetăţenii care utilizează gazele în condiţii casnice.

Sursa: Mold-Street.md