„Casa Mare” – proiect inedit în cartierul Dănuțeni. Istoria Nataliei Bzovîi – tânăra ungheneancă ce restaurează casa străbunicilor

În viitorul apropiat, în cartierul Dănuțeni al municipiului Ungheni va avea apărea un obiectiv turistic inedit – o casă veche, în stil moldovenesc, restaurată cu bun gust de către tânara ungheneancă Natalia Bzovîi, transmite publicația periodică Unghiul

„Casa Mare” din Dănuțeni

Proiectul inedit, denumit „Casa Mare” de către jurnalista Natalia Morari, cea care a oferit opiniei publice proiectul, nu este altceva decât casa străbunicii Nataliei.

Are doar 18 ani și vede frumusețea satului moldovenesc cu alți ochi spre deosebire de majoritatea semenilor ei. E vorba de Natalia Bzovîi din cartierul Dănuțeni al municipiului Ungheni. Tânara are o inițiativă, am putea spune, de milioane, pentru că necesită răbdare, efort, resurse financiare, responsabilitate și mult entuziasm”, comunică Unghiul
Ceea ce a început Natalia Bzovîi să realizeze nu oricine ar face, uneori chiar nici cei care sunt plătiți de către stat pentru așa ceva. Tânăra a decis să restaureze o casă tradițională moldovenească cu toate acele lucruri vechi, care erau utilizate în gospodărie și care au o încărcătură emoțională deosebită pentru ea.

De fapt, acesta a fost și motivul principal care a stat la baza hotărârii ei – sfințenia acestora.

Am decis să adun toate aceste obiecte ca să învăț de la ele pietatea oamenilor de cândva, modestia lor, simplitatea și bunul-gust…”, a mărturisit tânăra pentru Unghiul.

Casa este a străbunicilor ei. Natalia sau Nati, așa cum îi zic prietenii și familia, avea să-mi spună în continuare că și atunci când casa era într-o stare deplorabilă ea transmitea o bunătate pe care o puteai auzi.


Puține obiecte casnice a găsit Nati aici, de aceea merge prin satele raionului. Bate, la propriu, la fiecare poartă și întreabă de oricine dacă poate să-i doneze câte ceva pentru „Casa Mare” de la Dănuțeni, așa a numit-o ea.

Binecuvântată sunt când îmi dă cineva vreun țolișor, un ulcior sau orice altceva pentru a-mi îmbogăți tezaurul”, entuziasmată până la lacrimi îmi povestește tânăra.

Oamenii îi oferă cu drag și chiar o laudă pentru inițiativă. Dintre obiectele care le are îi plac în mod deosebit ulcioarele fără picturi.

Ele au amprenta celui care le-a confecționat, parcă ar purta o parte din sufletul lui, ar arăta câtă muncă a depus acel om”, își motivează Natalia preferința.


Dânsa aranjează acele 3 odăițe mici prin suprafață, dar atât de încăpătoare din punct de vedere sentimental, conform tuturor destinațiilor lor: tinda, odaia de zi, care era și bucătărie, dormitor, cea de-a treia fiind „casa mare”, unde până și o ladă de zestre veți găsi.Mai are încă de lucru, însă după ce va termina va deschide larg porțile și ușile, cum îi stă bine unui moldovean, pentru a primi oaspeți – vizitatori.


Natalia Bzovîi a absolvit Școala de Arte Plastice din Ungheni, a mers la studii după clasa a IX-a la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”.

Aici urmează doar clasele a X-a și a XI-a, dar din diferite motive ea a revenit la Ungheni pentru a-și termina studiile liceale. Despre artă, tânara a declarat că e supremă pentru ea, iar despre satul moldovenesc că e cel mai frumos loc de pe pământ și nu-și poate explica de ce mulți pleacă de acolo.

sursa: Unghiul

2 comentarii la „„Casa Mare” – proiect inedit în cartierul Dănuțeni. Istoria Nataliei Bzovîi – tânăra ungheneancă ce restaurează casa străbunicilor