Un nou termen pentru traseul R1 Ungheni – Chișinău – anul 2021

Traseul național R1 Chișinău – Ungheni cu continuare spre Punctul de trecere a Frontierei de Stat Sculeni trebuia dat în folosință încă acum doi ani, însă lucrările se efectuează și astăzi. Lucrările au fost pornite în august 2014, iar de-a lungul timpului, diferiți oameni aflați în diferite funcții au tot efectuat controale, au dat ultimatumuri și noi promisiuni, însă chiar și așa, acest traseu nu va fi finalizat prea curând.

Portalul Bani.md a încercat să afle care este „următorul termen pentru finisarea lucrărilor de reconstrucție a traseului”. Ca răspuns, serviciul de presă al Administrației de Stat a Drumurilor a menționat că ultima porțiune de drum, pentru care s-a încheiat un contract recent, urmează a fi dat în exploatare tocmai în anul 2021. Este vorba despre o porțiune de 6 km din totalul de 92 de km.

Drumul a fost împărțit în 5 porțiuni, pentru fiecare semnându-se 5 contracte diferite, iar lucrările sunt făcute de antreprenori diferiți” a explicat pentru Bani.md reprezentantul ASD.

Cei 92 de km, de la Chișinău până la Sculeni, sunt reparați de către o companie azeră – Evrascon, una cehă – OHL, și compania subcontractată Rutador.Sursa mai menționează că încă în martie 2017 conducerea Ministerului Transporturilor la acel moment spunea că lucrările trebuie să fie finalizate până la 31 octombrie 2017. Într-un comunicat al ministerului se menționa că în cazul „în care obligațiunile asumate de contractor nu vor fi respectate, va fi reziliat contractul și va fi încasată contravaloarea garanției bancare de bună execuție”. Această abordare a fost aplicată față de azerii Evrascom și cehii de la OHL.

Totuși, la 20 august 2018, Directorul-adjunct al Î.S. „Administrației de Stat a Drumurilor”, Iurie Pașa, declara într-un interviu pentru Sputnik Moldova că termenul de dare în exploatare a traseului național R1 Ungheni – Chișinău este – Octombrie / Noiembrie 2019, informează bodrug.eu

Deși acest termen a fost depășit, reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor spun că niciun contract nu a fost reziliat, însă au fost aplicate penalități. Companiile penalizate sunt Evrascon și OHL, pentru „neasumarea obligațiunilor contractuale”. Asta deși penalități au fost aplicate și acum 2 ani, când antreprenorii depășiseră primul termen de executare – 1 august 2016.


„Nu se respectă graficul de execuție, ambele companii atât cea din Cehia, cât și din Azerbaidjan sunt penalizate. Plătesc zilnic de la trei până la cinci mii de euro penalitate. Dar ne aflăm în așa situație că la această etapă mergem cu penalități, dar prelungim aceste lucrări”, a declarat la 20 august curent Iurie Pașa, informează bodrug.eu.

Serviciul de presă al ASD a declarat că, cele 5 porțiuni de drum vor fi finalizate pe rând. Două porțiuni – până la sfârșitul anului 2018, două porțiuni – în 2019, iar o porțiune – în 2021.

Porțiunea care va fi dată în folosință în 2021, adică în 3 ani, este cea de 6 kilometri, pentru care a fost semnat recent un contract.

sursa: bani.md