Primăria Cluj-Napoca a alocat încă 100 mii de euro pentru amenajarea unui Teatru de vară în cadrul Parcului Central

Primăria Municipiului Cluj Napoca va aloca 100.000 de euro pentru amenjarea unui Teatru de vară în Municipiul Ungheni. Banii sunt doar o parte a unui proiect mai larg, în sumă de 765.000 de euro, prin care Primăria Cluj-Napoca susține și finanțează reabilitarea Parcului Central din Ungheni.

În cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Municipal Cluj Napoca, consilierii locali au aprobat finanțarea de la bugetul local a Proiectului Teatru de vară, parte a proiectului Reabilitarea Parcului Central din municipiul Ungheni din Republica Moldova în valoare de 466.972 lei.

Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Cluj, nr. 25/5.09.2018 privind privind finanțarea de la bugetul local a subproiectului „Teatru de vară și împrejmuiri”, parte a proiectului Reabilitarea Parcului Central, din etapa III, din orașul Ungheni, raionul Ungheni, Republica Moldova.


Totodată, exact cu 1 an în urmă, în şedinţa Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca din 5 septembrie 2017, Primăria municipiului Cluj Napoca a mai alocat 100.000 de euro pentru construcția unui orăşel al copiilor în Parcul Central din Municipiul Ungheni – Micul Cluj.

Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Cluj, nr. 35/5.09.2017 privind finantarea de la bugetul local a subproiectului Oraselul copiilor din cadrul proiectului Reabilitarea Parcului Central din orasul partener Ungheni, raionul Ungheni, Republica Moldova.

La 23 august 2018, primarul municipiului Ungheni – dl Alexandru Ambros și dl Emil Boc, primar al munipiului Cluj au semnat acordul de finanțare a proiectului teatru de vară și împrejurimi, parte a proiectului de reabilitare a Parcului Central din orașul Ungheni.

În Referatul privind finanțarea de la bugetul local a subproiectului „Teatru de vară”, parte a proiectului Reabilitarea Parcului Central, etapa III, din municipiul Ungheni, Republica Moldova, autorii proiectului de Hotărâre menționează:

În 2016, s-a votat aprobarea înțelegerii de cooperare între municipiul Cluj-Napoca și orașul Ungheni. În 2017, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a finanțat subproiectul Orășelul copiilor din cadrul proiectului Reabilitarea Parcului Central din orașul Ungheni care a constat în realizarea unui loc de joacă. La finalizarea implementării lucrărilor subproiectului, municipalitatea din Ungheni a realizat un film de prezentare a investiției, iar Orășelul copiilor a fost inaugurat la 1 iunie 2018 primind numele de Micul Cluj”.

Durata acordului de finanţare încheiat cu Primăria municipiului Ungheni este de 18 luni, până la 24 ianuarie 2019.


În urmă cu doi ani, Primăria municipiului Cluj-Napoca a încheiat cu Primăria Ungheni o înţelegere de cooperare.

Pentru a oferi substanţă şi pragmatism relaţiei de colaborare dintre cele două oraşe s-a agreat că este necesară implicarea activă în proiecte comune, cu impact pentru cât mai mulţi cetăţeni. Reabilitarea Parcului Central din oraşul Ungheni este necesară în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de recreere, agrement şi protecţie a mediului înconjurător”, se arată în proiectul de hotărâre.

În documentul încheiat între cele două primării în anul 2016, cu privire la finanţarea proiectului Reabilitarea Parcului Central din oraşul Ungheni, suma solicitată de către autorităţile din Republica Moldova este de 765.000 de euro.

Cooperare între Municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj din România şi Municipiul Ungheni, Raionul Ungheni din Republica Moldova, a început la 16 noiembrie 2016, când a fost semnat, de către primarii celor doua oraşe, în Sala de Sticla a primăriei muncipiului Cluj-Napoca, Acordul de colaborare.

„Pentru a oferi substanta si pragmatism relaţiei de colaborare dintre cele doua oraşe, s-a agreat ca este necesara implicarea activa in proiecte comune, cu impact pentru cat mai mulţi cetateni, iar in data de 7 decembrie 2016 a fost primita scrisoarea de solicitare a primarului oraşului Ungheni, dl Alexandru Ambros pentru dl primar Emil Boc cu rugamintea ca municipalitatea clujeana sa cofinanteze proiectul Reabilitarea Parcului Central din oraşul Ungheni”, se menționează în Referatul / Nota Informativă a Hotărârii

Istoria colaborării dintre Administrațiile Publice Locale din Ungheni și Cluj, începe o dată cu crearea organizațiilor studențești ale tinerilor basarabeni în cadrul centrelor universitare din Cluj-Napoca.

Un aport considerabil l-a adus Grupul de Inițiativă Basarabeană din Cluj (GIB Cluj), din care fac parte mai mulți ungheneni, ca Maxim EniVladimir PavlicencoIon Covalciuc.

Conform statului, GIB Cluj sunt:

Organizaţie studenţească, non-guveramentală, non-profit, apolitică a elevilor şi studenţilor basarabeni şi bucovineni care îşi fac studiile în Cluj-Napoca.


Anumei ei au fost pionii și promotorii înfrățirii celor două municipii, care în rezultatul final a adus un nou partener la Proiectul de Reabilitare a Parcului Central din mun. Ungheni.

În continuare, vă prezint Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Cluj, nr. 25/5.09.2018 privind privind finanțarea de la bugetul local a subproiectului „Teatru de vară și împrejmuiri”, parte a proiectului Reabilitarea Parcului Central, din etapa III, din orașul Ungheni, raionul Ungheni, Republica Moldova.

Proiect de Hotărâre privind Finanțarea de la Bugetul Local Cluj Napoca a Subproiectului „Teatru de Vară și… by Marin Mihai Bodrug on Scribd

sursa: Marin BODRUG / bodrug.eu